Širom regije i svijeta, u subotu, osmog maja, muslimani obilježavaju jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć poznata kao Lejletu-l-kadr, najodabranija noć u godinu, za nju kažu da je vrijednija više od hiljade mjeseci.

Nalazi se u zadnjoj trećini ramazana, najodabranijeg mjeseca u kalendaru Islama.

U ibadetu i molitvama većina vjernika provodi noći, isto tako i u itikafu, tj. stalnom boravku u džamiji i ibadetu sljedujući primjer njihovog poslanika Muhameda koji je i sam tako provodio posljednju trećinu ramazana.

Noć koja je vrijednija od hiljadu mjeseci, silaze Meleki i Džibril zbog svake odluke. U toj noći muslimani će moliti za oprost svojih grijeha, kao i da im Bog da milost na oba svijeta.

Noć Lejletu-l-kadr je skrivena u posljednjoj trećini mjeseca Ramazan, u neparnim noćima čije su vrijednosti tako višestruke i mnogobrojne, navode haidisi poslanika Muhameda.

Noć koja je značajna jer je u njoj počela objava Kur’ana u kojem je stvarna vrijednost te noći opisana i tako je nazvana sura EL-KADR.

U noći kadr smo ga počeli objavljivati, šta misliš da je noć Kadr? To je noć koja je bolja od hiljadu mjeseci, meleki i Džibril sa s dozvolom Gospodara svog, u njoj se spuštaju zbog svake odluke, sigurnost je sve dok ne svane zora.

U Kur’anu se također prenosi kako je noć Kadr vedra i blaga noć, niti je vruća niti hladna, u njeno jutro slabo i rumeno sunce izlazi, da bi je vjernici mogli bolje prepoznati, sve do zore nijedna zvijezda ne padne s neba.

Noć znanja, nauke i obrazovanja, tako je označila ovu noć Islamska zajednica, prikupljaju se i dobrotvorne akcije za obrazovne ustanove Islamske zajednice u tu svrhu.

Sada smo vas upoznali i sa kulturom Muslimana, da malo upoznate bolje njihov svijet, šta vi imate da nam kažete o ovome? Da li ste vi nekada čuli za ovu odabranu noć?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here