Muškarac po imenu D.V. koji dolazi iz Gradiške uhapšen je od strane policije jer se sumnja da je pronašao novčanik koji nije u njegovom vlasništvu i da ga je zadržao kod sebe u kojem je bila velika suma novca, navodi Srna.

PU Gradiška je javila kako je u srijedu petog maja oko 14:40 oštećena osoba prijavila Policijskoj stanici Nova Topola da je izgubila na parkingu marketa novčanik, u kojem je bila veća suma novca kao i njeni lični dokumenti.

Brzo i učinkovito, policija je došla do saznanja ako je D.V. pronašao pomenuti novčanik kod kojeg je pronađen i oduzeti novac, dok je odbačeni novčanik izuzet.

Obavijestili su i Okružog Javnog tužioca Banja Luka, koji je odmah naložio da se dostavi izvještaj o počinjenom krivičnom djelu utaja nakon dokumentovanja predmeta protiv lica D.V.

Klasicist A. Y. Campbell krenuo je odgovoriti na pitanje: “Što … u drevnoj literaturi koristi novčanik?” Kao teokritski učenjak zaključio je da je “novčanik bio siromašna prijenosna ostava; ili je, osim siromaštva, to bila stvar koju ste opskrbili zalihama”. Otkrio je da ponekad čovjek možda izravno jede iz njega, ali najkarakterističnije reference aludiraju na to da se ono “nadopunjava kao trgovina”, ne na način košare za ručak, već više kao paket za preživljavanje.

Renesansa
Novčanici su razvijeni nakon uvođenja papirnate valute na Zapad u 1600-ima. (Prvu papirnatu valutu u Novi svijet uvela je kolonija Massachusetts Bay 1690.) Prije uvođenja papirnate valute, za pohranjivanje kovanica koristile su se novčanice (obično jednostavne kožne vrećice na potezanje). Rani novčanici bili su izrađeni uglavnom od kože krava ili konja i uključivali su malu torbicu za tiskane posjetnice. [Citat je potreban]

Pripovijedajući o životu elizabetanskog trgovca Johna Framptona, Lawrence C. Wroth opisuje trgovca kao, “mladog Engleza od dvadeset i pet godina, pristojno odjeven, …, koji nosi mač i nošen na remenu. nešto što je nazvao ‘bowgett’ (ili proračun), odnosno kožnu torbicu ili novčanik u kojem je nosio novac, knjigu računa i male predmete svakodnevne potrebe “.

Ono što nas zanima, da li biste vi vratili novčanik s dokumentima i novcima kad biste ga pronašli?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here