Nedostatak energije može utjecati na obavljanje svakodnevnih aktivnosti i time nas učiniti manje produktivnima. No, konzumiranjem hrane poput banana, jaja ili jabuka možete znatno poboljšati razinu energije i održati fokus tijekom dana.

Mnogi ljudi u određenom trenutku tijekom dana dožive pad energije, što je sasvim normalna pojava. Međutim, važno je znati da vrsta i količina hrane koju jedete igraju ključnu ulogu u određivanju razine energije koja će vas pratiti nakon što se probudite.

Iako sva hrana daje energiju, neka hrana sadrži više hranjivih sastojaka koji bi vam mogli pomoći povećati razinu energije i zadržati budnost i fokus. Neke od ovih namirnica su:

Banane

Banane su možda jedna od najboljih energetskih namirnica. Izvrstan su izvor složenih ugljikohidrata, kalija i vitamina B6, koji mogu pomoći u povećanju razine energije.

Studija iz 2012. godine potvrdila je da su bolji izvor energije od skupih sportskih pića, a dvije banane pružaju dovoljno kalorija za dvosatni trening ili šetnju.

Riba

Masna riba poput lososa i tune dobar je izvor proteina, masnih kiselina i vitamina B. Na primjer, porcije lososa ili tune daju vam preporučenu dnevnu količinu omega-3 masnih kiselina i vitamina B12 te omega-3 masnih kiselina dokazano smanjuje upalu, koja je čest uzrok umora.

Nadalje, vitamin B12 djeluje s folatima stvarajući crvene krvne stanice i pomažući željezu da bolje djeluje u vašem tijelu. Optimalna razina crvenih krvnih stanica i željeza može smanjiti umor i povećati energiju, navodi Healthline.

Jabuke

Za jabuke se često kaže da su među najzdravijim voćem na svijetu i dobar su izvor ugljikohidrata i vlakana.

Zahvaljujući bogatom sadržaju prirodnih šećera i vlakana, jabuke mogu osigurati sporo i trajno oslobađanje energije. Oni također imaju visok sadržaj antioksidansa, a istraživanja su pokazala da antioksidanti mogu usporiti probavu ugljikohidrata, što rezultira oslobađanjem energije kroz dulje vremensko razdoblje.

Jaja

Jaja nisu samo izuzetno ukusna, već i hrana puna energije koja vas može ojačati tijekom dana.

Opremljeni su proteinima koji vam mogu pružiti stabilan i održiv izvor energije. Uz to, leucin je najzastupljenija aminokiselina u jajima, a poznato je da potiče proizvodnju energije na nekoliko načina.

I na posljednjem mjestu nalazi se kafa.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here