Jedan jako zanimljiv članak je pripremljen za vas, dragi čitaoci. Radi se o situaciji u kojoj se nađe većina stanovništva, a to je krvarenje iz desni. Stoga, u nastavku pročitajte nešto više o tome.

Iako je pravo krvarenje znak gingivitisa, rane faze parodontalne bolesti, ono također može signalizirati nisku razinu vitamina C u vašem tijelu, sugerira studija objavljena u medicinskom časopisu Nutrition Reviews.

Naučnici su ispitali 15 objavljenih ekserimenata u kojima je sudjelovalo 1.140 zdravih ljudi, kao i podatke o zdravlju i prehrani 8.210 osoba dobivene u eksperimentu koju su proveli američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Otkrili su da su niske razine vitamina C u krvotoku povezane s povećanim rizikom od krvarenja iz zubnog mesa, i primijetili su da bi povećani unos vitamina C mogao pomoći u rješavanju tog problema.

Pojačano krvarenje obično je jedan od simptoma skorbuta, bolesti uzrokovane ozbiljnim nedostatkom vitamina C. Skurbut, koji je često zahvaćao mornare u 18. vijeku je vrlo rijetka pojava, a dešava se iz razloga što se slabo unosi voće i povrće.

Preporučeni dnevni unos vitamina C za odrasle je 90 miligrama (mg), a stručnjaci povećavaju unos vitamina C konzumiranjem hrane kao što su kelj, narandže, paprike i kivija ili uzimanjem dodataka vitamina C od 100 do 200 mg.

Također, stručnjaci upozoravaju da biste se trebali savjetovati sa svojim stomatologom ako vam desni krvare prilikom pranja ili dok čistite koncem. Savjetuje se da se obavezno javite svom stomatologu, kako biste izbjegli daljne probleme koji mogu nastati.

Nadamo se da vam je ovaj članak koristio i da ćete pristupiti vašem problemu ispravno i da ćete isto tako nekome preporučiti šta treba raditi ukoliko ima problem sa krvarenjem desni a da nije bolest u pitanju. Nekada se ovaj problem može riješiti na tako bezazlen način, bitno je samo da smo dovloljno informisani o tome svemu, nadamo se da razumijete. Hvala!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here