Netko ko ima 17 sati mraka tokom zimskih dana, morao je smisliti način da ga preživi, ​​a pritom je ostao na popisu jedne od najsretnijih nacija na svijetu. Upravo se to dogodilo Dancima, a hygge koncept koji bi se najbolje mogao opisati kao osjećaj ugode, udobnosti i lakoće.

Maria je godinu dana živjela u Danskoj i slijedila njihova pravila. Kako sama kaže, upravo joj je taj princip zauvijek promijenio život i pogled na svijet.

Evo pravila na kojima se temelji ovaj koncept života:

Princip hyggea temelji se na svakodnevnim užicima i svijesti o malim stvarima koje nam život nudi. To bi moglo biti čitanje dobre knjige uz šoljicu čaja, druženje s porodicom i prijateljima ili šetnja parkom. Cilj je postići zadovoljstvo i unutarnji mir. Dakle, ostavite svoje telefone i računare neko vrijeme, zapalite mirisne svijeće i opustite se – jer sve je to dio ove filozofije.

Međutim, Hygge nisu samo rituali, važno je postići porodičnu atmosferu u vašem domu. Pokušajte okupiti cijelu porodicu za stolom i razgovarati o svom danu, ili još bolje, uključite svakog člana u zajedničko kuhanje dok pripremate večeru. Možete pozvati prijatelje u svoj dom gdje ćete im kuhati i uživati s njima ​​u kvalitetnom vremenu. Zajednica i ugodni trenuci s ljudima koje volimo jedan su od stupova zadovoljstva.

Za Dance je potrebno uživati ​​u svakom trenutku, čak i kada su u pitanju uobičajene aktivnosti, poput čišćenja kuće. Bit će dovoljno upaliti svijeće i pustiti svoju omiljenu muziku. Ali hygge nije samo provođenje vremena kod kuće, već i razne aktivnosti poput vožnje biciklom, šetnje ili izleta u parku. Vježbanje, kao i mijenjanje svakodnevnih rutina doprinose mentalnom zdravlju i dobrobiti.

Dopustite sebi da povremeno sakupljate misli, udišete svježi zrak i odvojite pogled od telefona i osvrnete se oko sebe.

Danska je s razlogom zemlja koja je najsretnija, šta vi mislite kakav je život u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i okolini?

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here