Vijest da je Melinda Gates zatražila razvod od Billa Gatesa nakon dugih 27 godina braka obišla je svijet. Donosimo vam priču o tome ko je zapravo Melinda Gates.

Melinda Gates ima 56 godina, supruga je Billa Gatesa, majka troje djece: Phoebe, Rory i Jennifer.

Šuška se da je Melinda želju za razvodom dobila onog trenutka kada se Mackenzie Scott, bivša Bezos, razvela od Jeffa Bezosa, koji joj je bio nevjeran.

Mackenzie je sada teža za 60 milijardi dolara, a prošle je godine donirala 6 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe.

Nakon razvoda, Mackenzie se povezala sa srednjoškolskom ljubavlju i vjenčala se u martu ove godine za Dan Xavet.

Melinda i Mackenzie udružile su se i pokrenule novi pothvat pod nazivom “Jednakost ne može čekati”, čiji je cilj finansirati firme koje šire ženski utjecaj i ženska prava.

Budući da obje žene, Melinda i McKenzie, imaju mnogo toga zajedničkog, vjeruje se da su upravo McKenziein život i iskustvo natjerale  Melindu da podnese zahtjev za razvod:

Donosimo vam 7 zanimljivih detalja o Melindi Gates:

1. Nije planirala raditi u Microsoftu.

Kada je diplomirala na univerzitetu Duke, Melindi je ponuđen posao u IBM-u, ali i u Microsoftu. Kad je došla na razgovor za posao u IBM, voditeljica zaposlenja predložila joj je da ipak ode u Microsoft jer “postoje velike šanse za napredak”. Tako se Melinda zaposlila kao voditeljica marketinga u Microsoftu.

2. Tehnologija je uvijek bila važan dio Melindinog života

Kao kćerka inžinjera Apolla, Melinda se sjeća kako je gledala beskrajan broj lansiranja raketa. Očarao ju je “trenutak uzlijetanja”. To je, zajedno s Appleovim računarom njezinih roditelja, potaknulo Melindin interes za tehnologiju.

3. Melinda je supredsjednica Fondacije Billa i Melinde Gates

Od tog trenutka Melinda je vodila višemilionske donacije. Nedavno je Univerzitetu Emory dodijelila potporu od 180 milijuna dolara za finansiranje istraživanja smrtnosti djece.

4. Melinda je svoje bogatstvo planirala donirati u dobrotvorne svrhe

5. Dobitnica je predsjedničke medalje za slobodu.

Upravo zbog dobrotvornog rada i predanosti, Melinda i Bill Gates nagrađeni su predsjedničkom medaljom za slobodu 2016. godine. To je najveća moguća civilna čast.

6. Melindina firma investirala je u firme koje se zalažu za plaćeni porodični dopust, pružaju uzorne usluge mentalnog zdravlja tinejdžerima i imaju za cilj prevladavanje rodne razlike.

7. Melinda je na šestom mjestu najmoćnijih žena na svijetu na Forbesovoj listi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here