Prizor mladenke koja korača prema oltaru s velom na licu prizor je koji je čest na mnogim vjenčanjima. Iako se sve čini bajkovito, porijeklo ovog običaja daleko je od romantičnog.

Običaj djevojke koja se uda na dan vjenčanja prekrivajući lice stoljećima je stariji od običaja nošenja vjenčanica. I zapravo, veći dio povijesti veo uopće nije bio niti bijel niti proziran.

Većina entologa i antropologa slaže se da bi porijeklo vela za mlade trebalo tražiti u davnim vremenima, kada su djevojke na taj način skrivale svoja lica kako bi se zaštitile od zlih duhova, piše portal Listverse.

Grci i Rimljani iz prošlosti nosili su crvene i žute velove koji su simbolizirali vatru kako bi uplašili i otjerali zle duhove i demone. Rimljani su otišli toliko daleko da su u jednom trenutku povijesti mladi bili potpuno prekriveni crvenim velom tijekom cijelog vjenčanja.

Postojao je još jedan, puno praktičniji, ali jednako jeziv razlog tradicije nošenja dugih velova. Naime, rađena je po narudžbi, tačno prema visini i drugim mjerama buduće mladenke, a nakon vječnosti pažljivo se čuvala i, kad je došlo vrijeme, koristila kao pogrebno platno nakon što je žena preminula.

U Evropi su dogovoreni brakovi bili normalni, a ima i onih koji tvrde da su djevojke nosile veo kako bi spriječile da im budući suprug vidi lice do kraja svadbene ceremonije. Teoretski, ako im se nije svidjelo ono što su vidjeli kad je mladenka skinula veo, bilo je prekasno za promjenu mišljenja.

Daleki odjek ovog običaja može se danas vidjeti u židovskoj tradiciji u kojoj mladi ljudi nose veo kako bi svima pokazali da se mladoženja ne oženi djevojkom samo zbog njezina fizičkog izgleda već duhovnih vrijednosti.

Možemo sigurno reći da je ovo pomalo bizaran običan, šta vi mislite o ovome? Da li biste se vi mogli oženiti nekim bez da vidite lice, budite iskreni?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here