Ako ste ikad riješili križaljke, onda znate da odgovor na pitanje: “Naša poznata glumica između dva svjetska rata”, s tri slova u imenu i četiri u prezimenu, može biti samo jedno – Ita Rina. Ironično, da nije bilo ove svakodnevne zabave, ime ove dame vjerojatno bi davno bilo zaboravljeno, iako je bila prva međunarodna filmska zvijezda s ovih prostora.

Ita Rina rođena je kao Italina Kravanja u Divači kraj Trsta u Italiji 7. jula 1907. godine. Priča se da je bila loša studentica i da je od malih nogu sanjala o filmskoj karijeri i svjetlima pozornice.

Kao rasna ljepotica o kojoj se u gradu već uvelike pričalo, njezini su se prijatelji prijavili za izbor za Miss 1926. godine, kada je imala 19 godina, u organizaciji američke distribucijske tvrtke “Fanamet”. Pobjednike je slijedila velika novčana nagrada i filmski ugovor u Americi.

No, iako je lijepa Ita izabrana za jednu od sedam najljepših djevojaka, ona nije sudjelovala na finalnom izboru u Zagrebu jer je njezina majka bila šokirana ovom drskošću i jer je smatrala da je sramota za djevojčicu sudjelovati u takvim natjecanje. Zbog toga je zabranila svojoj kćerki da ide.

Međutim, ovo je bila prekretnica u životu buduće glumice.

Ova balkanska ljepotica proslavila se 1929. godine ulogom u filmu “Erotikon” Gustava Mahatija, “koji je vješto koristio njenu fotogeničnost i sposobnost izražavanja strasti senzualne mlade žene”. Zabilježeno je da je nakon pariške premijere priče o zavedenoj i napuštenoj kćeri čuvara željezničke stanice, Ita Rinu doslovno izvela iz kina!

Fanovi su je naprosto obožavali, a kritičari su uvijek hvalili njezinu “slavensku ljepotu” i glumački dar. Dobila je stotine pisama obožavatelja i uslijedila je ponuda za nastavak karijere u Hollywoodu.

Da li je vama poznata ova glumica, barem po imenu, čuli ste i vi sigurno ranije za nju ako već niste imali priliku da gledate njene filmove?

Ostanite i dalje uz nas, kao i do sad..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here