Kako se bliži 5.juli, kada bi, prema izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa, tehnički pregled trebao biti stroži, katalizatori su sve traženiji.

Toliko tražena da kradu sve češće, a bilo je čak i oglasa za najam tih uređaja, bez kojih mnogi neće moći registrirati vozilo.

Prema nekim procjenama, više od 100.000 vozila neće se moći registrirati od 5. jula zbog neprimjerene količine ispušnih plinova, točnije zbog neispravnog katalitičkog pretvarača ili nedostatka tog uređaja. A cijena katalizatora je od 50 do čak 1.500 eura, ovisno o tome je li univerzalna, zamjenska ili originalna, odnosno ovisno o marki automobila.

Da je riječ o potencijalno profitabilnom poslu, dokazuje i akcija MUP-a sredinom veljače u Zrenjaninu, tijekom koje je policija uhitila četiri osobe nakon krađe katalizatora iz četiri automobila i pokušaja uklanjanja tih uređaja s tri vozila.

S druge strane, na internetu možete pronaći oglase koji iznajmljuju katalizatore za tehnički pregled za 15 eura.

– Ne možete proći tehnički pregled zbog nedostatka katalizatora? Je li vam opcija instaliranja nove skupa? Najam katalizatora za vrijeme tehničkog pregleda. Cijena 15 eura (uključujući razdoblje od 48 sati za koje možete instalirati i otići na tehnički pregled) – stoji u jednom od oglasa.

– Najmanje 100.000 vozila u Srbiji ima problema s ispušnim plinovima. To su automobili čiji je katalizator začepljen, uklonjen ili zamijenjen loncem ili cijevi. Mnogi vlasnici vozila uklanjaju katalizator kako bi uštedjeli i gorivo. Međutim, pitanje ispušnih plinova nije samo pitanje katalizatora – upozoravaju u jednom “ispušnom servisu” u Beogradu.

Kako kažu, automobil može emitirati neprimjerenu količinu ispušnih plinova čak i kada ima pravi katalitički pretvarač.

– Ako je motor loš i, na primjer, troši litru ulja na 10.000 kilometara, katalizator ne može pomoći. Stoga bi bilo dobro da MUP precizira što će se točno raditi na tehničkom pregledu u vezi s ispušnim plinovima od 5. srpnja. Hoće li vozilo trebati ispuštati propisanu količinu ispušnih plinova ili samo imati ispravan katalitički pretvarač – kažu u servisu.

– Primjerice, ne mogu garantirati vlasniku vozila da će proći tehnički pregled kad mu zamijenim katalizator, ako ni sami ne znamo što se posebno traži na tom pregledu – naglašavaju u službi.

Cijena katalizatora od 50 do 1.500 eura. Raspon cijena katalizatora je vrlo velik.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here